Najlepsze masło orzechowe, o gęstej konsystencji, idealnie pasuje do świeżego pieczywa, do porannej owsianki, wszelkiego rodzaju babeczek, ciast i ciasteczek! 
Do zrobienia takiego masła potrzebujemy tylko orzeszków, w mojej dzisiejszej wersji są to orzeszki ziemne.
Konieczne będzie skorzystanie z blendera lub Thermomixa. 
 I gotowe.
Do swojego masła orzechowego dodałam odrobinę oleju z awokado, który dostałam od BadaPak.
Olej ma bardzo fajny orzechowy smak, co moim zdaniem wzbogaciło smak masła. 
Składniki:
500 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 płaska łyżeczka oliwy u mnie olej z awokado od BadaPak 
szczypta soli
opcjonalnie miód dla osłody lub cukier puder
Orzechy przekładam na blachę do pieczenia i wstawiam na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Co jakiś czas poruszam blachą, aby się nie przypaliły. 
Następnie odstawiam do ostygnięcia.
Orzeszki przekładam do misy blendera i miksuję.  
W zależności od używanego sprzętu może to potrwać od 2 minut nawet do 10. 
Należy więc robić przerwy, aby nie przegrzać maszyny.
Na początku miksowania orzeszki rozdrobnią się, jednak z czasem zacznie uwalniać się z nich tłuszcz i będą nabierały pożądanej konsystencji.
W trakcie miksowania dodajemy do masła szczyptę soli, miód według uznania oraz oliwę, mieszamy do połączenia się składników.
Nasze masło orzechowe przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce do kilkunastu dni. 
Najlepiej smakuje na następny dzień, lekko schłodzone.
MOJE UWAGI:
Jeżeli kupicie orzeszki ziemne solone to ostrożnie z dodatkiem soli, nawet można ją pominąć.
Dla
 osłody proponuję użycie wymienionych składników a nie zwykłego cukru, 
ponieważ nie rozdrobni się dokładnie i będzie wyczuwalny - osobiście 
przetestowałam.
 






Też zrobiłam sobie słoiczek :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem dodatek oleju czy jakiekolwiek innego tłuszczu to masla orzechowego jest zbędny, gdyż orzeszki same wytwarzają tłuszcz, jednak nie zmieni to mojego zdania, że domowe jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) tu już według uznania.
UsuńA domowe zdecydowanie jest najlepsze!
domowe najlepsze !
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda bardzo apetycznie mmm :)
dawno nie jadłam, trzeba to zmienić ;)
Genialny pomysł! Gratulujemy świetnego wykorzystania najlepszego oleju na świecie :-)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe....mmmm przepyszna sprawa. Teraz już wiem, że nie kupię żadnego w sklepie tylko zrobię wg Twojego przepisu:) Będę pewna co jem:)
OdpowiedzUsuń