Masło orzechowe

Najlepsze masło orzechowe, o gęstej konsystencji, idealnie pasuje do świeżego pieczywa, do porannej owsianki, wszelkiego rodzaju babeczek, ciast i ciasteczek! 

Do zrobienia takiego masła potrzebujemy tylko orzeszków, w mojej dzisiejszej wersji są to orzeszki ziemne.
Konieczne będzie skorzystanie z blendera lub Thermomixa. 
 I gotowe.

Do swojego masła orzechowego dodałam odrobinę oleju z awokado, który dostałam od BadaPak.
Olej ma bardzo fajny orzechowy smak, co moim zdaniem wzbogaciło smak masła.




Składniki:

500 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 płaska łyżeczka oliwy u mnie olej z awokado od BadaPak
szczypta soli
opcjonalnie miód dla osłody lub cukier puder


Orzechy przekładam na blachę do pieczenia i wstawiam na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Co jakiś czas poruszam blachą, aby się nie przypaliły.
Następnie odstawiam do ostygnięcia.

Orzeszki przekładam do misy blendera i miksuję. 
W zależności od używanego sprzętu może to potrwać od 2 minut nawet do 10. 
Należy więc robić przerwy, aby nie przegrzać maszyny.

Na początku miksowania orzeszki rozdrobnią się, jednak z czasem zacznie uwalniać się z nich tłuszcz i będą nabierały pożądanej konsystencji.

W trakcie miksowania dodajemy do masła szczyptę soli, miód według uznania oraz oliwę, mieszamy do połączenia się składników.

Nasze masło orzechowe przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce do kilkunastu dni. 

Najlepiej smakuje na następny dzień, lekko schłodzone.

MOJE UWAGI:

Jeżeli kupicie orzeszki ziemne solone to ostrożnie z dodatkiem soli, nawet można ją pominąć.
Dla osłody proponuję użycie wymienionych składników a nie zwykłego cukru, ponieważ nie rozdrobni się dokładnie i będzie wyczuwalny - osobiście przetestowałam.






Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Moim zdaniem dodatek oleju czy jakiekolwiek innego tłuszczu to masla orzechowego jest zbędny, gdyż orzeszki same wytwarzają tłuszcz, jednak nie zmieni to mojego zdania, że domowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) tu już według uznania.
      A domowe zdecydowanie jest najlepsze!

      Usuń
  2. domowe najlepsze !
    Twoje wygląda bardzo apetycznie mmm :)
    dawno nie jadłam, trzeba to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Gratulujemy świetnego wykorzystania najlepszego oleju na świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe....mmmm przepyszna sprawa. Teraz już wiem, że nie kupię żadnego w sklepie tylko zrobię wg Twojego przepisu:) Będę pewna co jem:)

    OdpowiedzUsuń