Sałatka z fety, rukoli i papryki

Sałatka z fety, rukoli i papryki to jedna z tych propozycji sałatkowych, która jest smaczna, zdrowa i bardzo szybka w przygotowaniu.
Sałatkę możemy potraktować jako samodzielne danie na śniadanie lub kolację albo przystawkę do obiadu do różnego rodzaju mięs.
Do sałatki przygotowałam miodowo - musztardowy dressing na bazie oleju ze słonecznika firmy Zielony Nurt.
Dressing nadaje całości wyrazistego smaku, świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem rukoli.




Składniki:
na 2 porcje

1 duża czerwona papryka
2 pomidory
200 g rukoli 
150 g sera typu feta

dressing:
1 łyżeczka płynnego miodu
płaska łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
świeżo zmielony pieprz


Zaczynam od przygotowania dressingu.
Do miseczki dodaję olej ze słonecznika, musztardę oraz miód.
Całość mieszam na jednolity sos i odstawiam na bok.

Wszystkie warzywa myję i osuszam.
Pomidory oraz paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w dość dużą kostkę, ser feta również kroję w kostkę.
Na talerze układam rukolę, następnie pokrojoną paprykę oraz pomidory, ponownie warstwa rukoli, na sam koniec dodaję ser feta.
Sałatkę polewam sosem, przyprószam świeżo mielonym pieprzem i podaję.


Olej ze słonecznika firmy Zielony Nurt pozyskuje się z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno.
Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które są odpowiedzialne za poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie układu odpornościowego.
Olej według mnie najlepiej sprawdza się w surówkach i sałatkach, nadaje im ciekawą nutę smakową.

http://zielonynurt.pl/pl/index
Zainteresowanych zapraszam na stronę firmy Zielony Nurt oraz na profil firmy na Facebook'u.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Pycha,samo zdrowie,sałatka dostarczająca tyle witamin oraz pełna świetnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. miód jest cudowny z tego względu że czuć oba skladniki bardzo wyraziście i świetnie się dopełniają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie rukola może nie istnieć ale roszponkę uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. roszponkę też lubię ;) ale rukola ma jak dla mnie bardziej wyrazisty smak :D

      Usuń
  4. Jak przyjemnie popatrzeć na taką wiosnę na talerzu, smak też na pewno jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. absolutnie w moim stylu, bardzo lubię takie łatwe i smaczne sałatki :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń