Śledzie z ogórkiem, koperkiem i cebulą

Dzisiejsza sałatka śledziowa będzie idealna na Świąteczny stół.
Pojawia się u Nas bardzo często zarówno na Święta jak i podczas różnych domowych imprez.
Połączenie ogórka kiszonego z koperkiem oraz czerwoną cebulką przyjemnie współgra ze śledziami.
Na pewno wiele z Was zna takie połączenie, a jeżeli nie to gorąco Was zachęcam do przygotowania tej sałatki śledziowej, jest naprawdę pyszna :)
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na sałatki śledziowe klikając Tutaj



Składniki:
na ok. 3-4 porcje

300 g filetów śledziowych matias
1 średnia lub 2 małe czerwone cebule
4-5 średnich ogórków kiszonych
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
świeżo mielony pieprz
olej roślinny

Przed przygotowaniem sałatki kilka godzin moczę śledzie w zimnej wodzie lub w mleku.
Co jakiś czas zmieniam wodę/mleko, aby śledzie nie były zbyt słone.
Najlepiej próbować na bieżąco czy ich smak nam odpowiada, u mnie takie moczenie śledzi zazwyczaj trwa ok. 2 godzin.

Śledzie po namoczeniu należy dokładnie osuszyć, następnie kroimy je w paski.
Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę.

W wysokim słoiku lub dużym naczyniu z przykrywką układam naprzemiennie warstwę śledzi, przyprószam je świeżo mielonym pieprzem, następnie cebula, ogórek, koperek.
Powtarzam czynność najlepiej 2-3 razy układając takie same warstwy.
Na końcu zalewam całość olejem (u mnie rzepakowy).
Wlewam olej delikatnie po ściance słoika, aby dostał się w każdą szczelinkę i zakrył całość.
Słoik zakręcam i wstawiam tak przygotowane śledzie do lodówki na 24 godziny.
Można je przygotować także 2-3 dni przed Świętami, im dłużej stoją tym lepiej się przegryzą.

Kiedy śledzie odstoją już swoje w lodówce przekładam je na półmisek lub do salaterki i podaję ze świeżym pieczywem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 komentarze:

  1. śledziowo mi :D u nas też śledzie królują :)
    Twoje wyglądają mniamniasto :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu! uwielbiam śledzie pod każdą postacią...:-)))

      Usuń
    2. to taka wyjątkowa ryba, prawda?

      Usuń
  2. o, o! muszę opatentować na rodzinną Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takie na Wigilię przygotowuje moja mamuś. Zapewniam, że są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie na sam widok. Jutro chyba znów zrobię śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam i w słoikach poczekają na święta. Nigdy takich nie jadłam, ale wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały! Ja właśnie zrobiłam je ponownie 2 dni temu i zaraz wykładam na półmisek na wieczorne spotkanie z Rodzinką :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że wytrzymają do świąt :) Dam opinię po zjedzeniu :)

      Usuń
    3. Smacznego życzę i czekam na opinię! :)

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam, kolorowo wygladają zobaczymy jak w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że by mi ta sałatka smakowała, na te święta to już za późno, żeby ją podać, ale może i bez okazji być.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam śledzie... U mnie w domu królują te w śmietanie albo w majonezie...

    OdpowiedzUsuń