Śledzik z czosnkiem i majerankiem

Dziś mam dla Was kolejny pomysł na śledzika, którego smak mnie trochę zaskoczył.
Śledzie są bardzo delikatne, mocno aromatyczne i doskonale sprawdzą się jako przekąska.
Ten specyficzny smak być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak jeśli jesteście miłośnikami sałatek śledziowych gorąco zachęcam Was do przygotowania i posmakowania ;)


Składniki:

250 g filetów śledziowych matias
 3-4 ząbki czosnku 
3 łyżeczki majeranku
1/2 szklanki oleju (tyle, aby zakrył śledzie)



Przed przygotowaniem sałatki kilka godzin moczę śledzie w zimnej wodzie lub w mleku.
Co jakiś czas zmieniam wodę/mleko, aby śledzie nie były zbyt słone.
Najlepiej próbować na bieżąco czy ich smak nam odpowiada, u mnie takie moczenie śledzi zazwyczaj trwa ok. 2 godzin.
Śledzie po namoczeniu należy dokładnie osuszyć, następnie kroimy je w paski.
Do śledzi dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek, całość dokładnie mieszam.
Śledzie przekładam do słoika i zalewam taką ilością oleju, aby wszystko przykrył.
Słoik zakręcam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni, aby smaki dobrze się przegryzły.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Justynko bardzo fajne śledziki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. :) Od kilku dni mam jakąś fazę na śledzie - jem je bez przerwy. :D Z czosnkiem i ogórkiem, z suszonymi pomidorami, w śmietanie.. Masakra. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledziki, koniecznie muszą być na święta. Ja już swoje zrobiłam i teraz czekam.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledziki są pyszne, zrobiłam na święta. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń