Zimowa owsianka z kaki

Bardzo lubię owoc kaki, który kojarzy mi się nieodłącznie z sezonem zimowym ;)
Najczęściej dodaję go do koktajli, sałatek lub owsianki.
Dziś chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszną owsiankę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na zimowe śniadanie, ale także kolację czy podwieczorek.


Składniki:
na 1 porcję

3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów (laskowe, nerkowca, włoskie)
 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 mały owoc kaki


W garnuszku podgrzewam mleko i wodę, następnie dodaję płatki owsiane oraz otręby pszenne, całość trzymam na najmniejszym gazie 2-3 minuty, często mieszam.
 Następnie dodaje do garnuszka cynamon, miód oraz posiekane drobno orzechy.
Zdejmuję całość z gazu i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby płatki dobrze spęczniały.
Gotową owsiankę przekładam do miseczki, na wierzch kładę pokrojony owoc kaki i od razu jem ;)

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. Widzę te owocki - ale jakos nie mogę sie skusić . Owsianka jest przepięknie podana, ten owoc dodał jej uroku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko uwielbiam owsianki :-) a Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, ta owsianka jest mega pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna owsianka :) Kaki wspaniale pasuje do owsianki!

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie podana owsianka! a za kaki przepadam :)

    OdpowiedzUsuń