Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to swego rodzaju klasyka. 
Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, z jej zrobieniem poradzi sobie każdy.
Nie ma tu żadnego ubijania, ani zagniatania a samo ciasto przygotowane jest bez jajek.
Szarlotka będzie świetnie smakowała na ciepło z bitą śmietaną albo z gałką lodów waniliowych.
Możecie ją także przygotować na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

 1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (przy słodkich jabłkach 3/4 szklanki cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g schłodzonego masła 
1-2 łyżki soku z cytryny

masa jabłkowa:
1, 5 kg jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Zaczynam od przygotowania jabłek.
Myję je, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jabłka przekładam na sito i delikatnie odciskam nadmiar soku, skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Na końcu dodaję do nich cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam na bok.

Mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszam dokładnie w misce.
Suche składniki dzielę na równe 3 części.

 Formę do ciasta smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
Ja od pewnego czasu testuję formę silikonową, której nie trzeba smarować tłuszczem.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.

Na spód formy sypię 1 część suchych składników i dokładnie wyrównuję, następnie kładę połowę jabłek, kolejno 2 część suchych składników, następnie 2 część jabłek i na wierzch sypię 3 część suchych składników.
Na koniec ścieram na tarce o grubych oczkach schłodzone masło (twarde prosto z lodówki będzie ścierać się najlepiej).
Masło rozprowadzam równomiernie.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut.

Szarlotkę podaję na ciepło z lodami albo bitą śmietaną.
Najlepiej będzie się kroiło ciasto po całkowitym ostygnięciu.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Swego czasu podobną przygotowywała moja teściowa, pamiętam , że wzięłam od Niej przepis ale gdzieś mi się zgubił.
    Super , że wstawiłaś to ciasto! Robię! Jest pyszne! Dzięki "D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie czas "szarlotkowy" ustąpił miejsca innym wypiekom. A szkoda, przecież ja tak lubię szarlotki. Świetny, szybki sposób na pyszną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę sypaną :-) częstuje się Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam...... w pracy znajomi sie nia zajadaja ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotki, piękna wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawa, a do kawy ogromny kawałek tej pysznej szarlotki... pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze szarlotka <3

    ps. zapraszam do mojego czekoladowego konkursu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Troche mnie przeraza to tarcie zmrozonego masla - nie ma na to innego sposobu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyszło mi dobre (szok!) i szybko sie je robi, ale nie bez przygód, bo trochę masła wyciekło mi przez mikro otworki, które zrobiły sie miedzy spodem a obręczą tortownicy, skapało na spod piekarnika, spaliło sie i zasmrodzilo całe mieszkanie. Następnym razem tez zrobie w silikonie - nic mi nie wycieknie i nie narobie aż takiego sajgonu w domu :-)

    OdpowiedzUsuń