Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i prażonymi płatkami migdałów

Ta sałatka jest bardzo uzależniająca. Delikatna, słodka, lekko chrupiąca, błyskawiczna w przygotowaniu, a przy tym całkiem uniwersalna. Idealnie odnajdzie się jako przekąska, lunch, lekka kolacja czy przystawka na domowej imprezie. Jeżeli lubicie sery pleśniowe tak jak ja gorąco Wam polecam dzisiejszą sałatkę ;)

Składniki:
na 1 porcję

2 garście roszponki/rukoli lub szpinaku
1 garść płatków migdałów
1 mała gruszka
30 g sera pleśniowego
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu


Roszponkę myję, osuszam i przekładam na talerz. Gruszkę kroję w plastry lub kostkę i układam na sałacie. Ser pleśniowy kroję w mniejsze kawałki, wykładam na gruszkę. Całość posypuję podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Oliwę łączę z miodem na jednolity sos, którym polewam sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz