Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest w naszym domu klasycznym, letnim daniem. Stanowi świetny dodatek zarówno do obiadu jak i samodzielny posiłek np. na kolację w upalny dzień. Bardzo często przygotowuję ją do ziemniaków i schabowych czy do ziemniaków i sadzonego jajka. Fasolka ponadto zawiera dużo białka, a jeżeli nie chcemy, aby straciła swoje witaminy ugotujmy ją na parze zamiast w wodzie.


Składniki:

500 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
woda

Fasolkę obcinam z końcówek i dokładnie myję. Wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą, aby była cała nią pokryta, dodaję sól oraz cukier. Całość pod przykryciem gotuję do miękkości. Najlepiej wyciągnąć jedną fasolkę i spróbować czy jej miękkość nam odpowiada, następnie dokładnie ją odcedzam. W między czasie na patelnię dodaję bułkę tartą, czekam, aż lekko się przyrumieni, do bułki dodaję masło. Kiedy masło się roztopi i połączy dokładnie z bułką, dodaję na patelnię odcedzoną fasolkę szparagową, całość delikatnie mieszam, aby dobrze się połączyła. Podaję na gorąco jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz