Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Sezon na paprykę trwa warto więc korzystać teraz kiedy jest ona najsmaczniejsza i najtańsza. Ostatnio na blogu pojawiła się wegetariańska wersja faszerowanej papryki, znajdziecie ją tutaj
Dziś zapraszam na paprykę do której przygotowałam równie smaczny farsz z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Całość jest bardzo sycąca i może być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i samodzielnym posiłkiem. Farsz tak naprawdę można doprawić pod swój smak ulubionymi przyprawami. Moim zdaniem najlepiej smakuje kiedy jest trochę pikantny ;)

Składniki:

3-4 duże papryki 
400 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe
100 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
kilka pieczarek (5-6)
1 duży pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 
pieprz, sól do smaku
czerwona słodka papryka w proszku, oregano, szczypta chili
1-2 łyżki oleju do smażenia
oliwa z oliwek

Kaszę gryczaną gotuję na sypko według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebulę do miękkości, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażam i dokładam pieczarki. Całość duszę na niewielki ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dokładam mięso i smażę całość do momentu, aż mięso straci swoją surowość. Na koniec dodaję kilka łyżek krojonych pomidorów z puszki oraz przyprawiam farsz do smaku. Całość duszę kolejne 2-3 minuty, kiedy pomidory rozpadną się i puszczą sok dokładam kaszę gryczaną, mieszam.

W między czasie przygotowuję papryki. Myję je, osuszam, odcinam wierzch i usuwam gniazda nasienne. Papryki w środku lekko smaruję oliwą z oliwek i nakładam farsz dociskając go dokładnie łyżką. Na wierzchu układam pokruszony w dłoniach ser feta, całość przykrywam odciętymi wierzchami.

Formę do pieczenia lekko natłuszczam lub wykładam folią aluminiową, papryki stabilnie układam i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć wierzch papryki i położyć obok na blaszce.
Papryki powinny zmięknąć, ale nadal pozostać jędrne.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz