Jajecznica z papryką

Jajecznica z warzywami to szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Sezon na paprykę w pełni, można wybrać swój ulubiony kolor, ja akurat miałam pod ręką żółtą paprykę. Dodając kiełki, świeże zioła czy ser żółty sprawimy, że jajecznica będzie bardziej treściwa. Ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej ;) Polecam także jajecznicę ze szpinakiem
Składniki:
na 2 porcje

4-6 jaj
1 papryka pokrojona w kostkę
kilka gałązek szczypioru
pieprz, sól
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
kiełki, zielenina do ozdoby
ulubione pieczywo


W misce roztrzepuję jaja wraz z mlekiem i przyprawami.
Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę, szczypior drobno siekam.
Na patelni roztapiam masło i smażę na nim przez kilka minut paprykę, aż zmięknie. Następnie dodaję roztrzepane jaja i posiekany szczypior. Całość na średnim ogniu smażę do momentu, aż jajka się zetną. Pod koniec doprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzu, jajecznicę podaję na ciepło, posypaną kiełkami z kromką świeżego pieczywa.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz