Masa makowa przepis (Mak z bakaliami)

Pyszna, s艂odka i bardzo aromatyczna masa makowa kojarzy mi si臋 od zawsze z okresem 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia. W moim domu przyrz膮dza艂o si臋 tak膮 w艂a艣nie mas臋 makow膮, do kt贸rej mo偶na doda膰 swoje ulubione bakalie, orzechy lub inne dodatki. Zapraszam Was dzi艣 po przepis na tak膮 mas臋, kt贸rej przygotowanie tak naprawd臋 jest banalnie proste. Oczywi艣cie mo偶emy kupi膰 ju偶 gotow膮 w markecie, ale zrobienie domowej masy makowej sprawia o wiele wi臋cej przyjemno艣ci, no i przede wszystkim wiemy co w niej jest. Mo偶ecie do niej u偶y膰 zar贸wno mielonego maku, kt贸ry znajdziecie np. w Lidlu, mo偶ecie zmieli膰 r贸wnie偶 mak sami. Przedstawiam uniwersalny przepis, kt贸ry mo偶na modyfikowa膰 dodaj膮c mniej lub wi臋cej miodu oraz takie bakalie na jakie mamy ochot臋.
Sk艂adniki:

 300 g suchego maku
1-2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki p艂ynnego miodu
2 艂y偶ki mas艂a
 gar艣膰 kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej
gar艣膰 posiekanych orzech贸w w艂oskich 
gar艣膰 rodzynek
2 艂y偶ki likieru Amaretto lub olejku rumowego
opcjonalnie 1-2 艂y偶eczki kwa艣nej 艣mietany 12%


opcjonalne inne dodatki:
orzechy laskowe, orzechy nerkowca, 偶urawina, suszone 艣liwki, daktyle, migda艂y, wi贸rki kokosowe, sok z cytryny, sok z pomara艅czy, otarta sk贸rka z cytryny lub pomara艅czy itp.



Suchy mak przek艂adam na sitko o najdrobniejszych oczkach i p艂ucz臋 pod zimn膮 wod膮, nast臋pnie przek艂adam do rondelka zalewam mlekiem oraz wod膮, aby ca艂y by艂 pokryty p艂ynem i na ma艂ym gazie gotuj臋 ok. 30 minut. Kiedy mak nasi膮knie p艂ynem i stanie si臋 mi臋kki 艣ci膮gam rondel z ognia i odcedzam dok艂adnie. Odciskam go kilkukrotnie 艂y偶k膮 na sitku, aby pozby膰 si臋 wilgoci. Odci艣ni臋ty mak miel臋 w maszynce do mi臋sa, najlepiej 2-3 razy. Do ma艂ego garnuszka dodaj臋 mi贸d i mas艂o, trzymam chwil臋 na ma艂ym ogniu, a偶 sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋. Pozostawiam do ostygni臋cia.
Orzechy drobno siekam, rodzynki zalewam wrz膮tkiem i czekam, a偶 nap臋czniej膮, po czym dok艂adnie je odcedzam. Do du偶ej miski przek艂adam zmielony mak, wszystkie bakalie oraz mi贸d z roztopionym mas艂em. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszam, dodaj臋 do smaku likier Amaretto, masa powinna by膰 lepka.
Na koniec mo偶na w razie potrzeby dos艂odzi膰 mas臋 makow膮, gdyby by艂a zbyt s艂odka polecam doda膰 1-2 艂y偶eczki kwa艣nej 艣mietany. Tak przygotowan膮 mas臋 makow膮 przechowuj臋 w lod贸wce do 2-3 dni lub zu偶ywam od razu do danego wypieku, np. makowca, klusek z makiem lub bu艂eczek dro偶d偶owych.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. W艂asnie zastanawia艂am sie czy kupi膰 czy zrobi膰. Nie kupi艂am i raczej skorzystam z Twojej propozycji. Kupi艂am za to mielony mak;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Zapisuje sobie przepis Justynko, z ch臋ci膮 go wykorzystam :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Te偶 sama robi臋 mas臋 makow膮 :) Ta ze sklepu jest dla mnie zdecydowanie za s艂odka.

    OdpowiedzUsu艅
  4. Serdecznie zach臋camy do dodania przepisu do akcji „Potrawy 艣wi膮teczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze 艣wi膮teczne potrawy.

    OdpowiedzUsu艅
  5. Nie kupuj臋 gotowych mas makowych. Ja te偶 zawsze robi臋 sama :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Piek臋 ciasta od ponad 20 lat, ale pierwszy raz robi臋 makowiec. B臋dzie na kruchym spodzie, bo rodzice robi膮 tradycyjne.
    Tu trafi艂am pytaj膮c czy mak mielony si臋 p艂ucze.
    Wszystkie informacje dotycz膮ce p艂ukania, czasu gotowania i odcedzania bezcenne, bo w ksi膮偶kach kucharskich takie gotowce nie istniej膮.
    Ja do masy nie dodam rodzynek, bo nie cierpi臋, a i miodu tylko troch臋. B臋d膮 za to migda艂y.
    Mam nadziej臋, 偶e mi si臋 uda.:)

    OdpowiedzUsu艅