Babka caffe latte

Babka caffe latte chodziła za mną już od dawna. Kiedy znalazłam w sieci przepis z wieloma pozytywnymi komentarzami od razu postanowiłam przystąpić do dzieła. Nie zawiodłam się! 
Babkę przygotowuje się w kilka minut, a do jej zrobienia potrzebne są składniki, które zazwyczaj większość z Nas ma w domu. Babka jest miękka, puszysta i bardzo elegancko prezentuje się na stole. W wersji dla dzieci możecie zamiast kawy dodać Inkę. Gorąco polecam Wam ten przepis, mam nadzieję, że babka będzie smakowała Waszym najbliższym tak jak samo jak Nam posmakowała :)


Składniki:
na keksówkę ok. 12 cm x 25 cm

250 g miękkiego masła lub margaryny
4 jaja
350 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
200 g cukru (u mnie 3/4 szklanki)
75 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao

lukier kawowy:
1 szklanka cukru pudru
ok. 3-4 łyżki zaparzonej kawy
1 łyżeczka kakao


Margarynę w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dodaję po jednym jajku. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewam mleko. Całość miksuję na najniższych obrotach.
Ciasto dzielę na 3 części ("na oko"). Do jednej dodaję kawę, do drugiej dodaje kakao, trzecią pozostawiam bez dodatków. Rozprowadzam kawę i kakao równomiernie w każdej części.

Formę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Na dno wylewam ciasto kakaowe, później kawowe, na górę wykładam "białą" masę. Na koniec mieszam widelcem, robiąc nieregularne wzory.

Ciasto piekę w 180 stopniach C przez ok. 45-60 minut (to zależy od wielkości formy), do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto pozostawia do całkowitego ostygnięcia. 
Z podanych składników przygotowuję gęsty lukier, którym ozdabiam ostudzone ciasto, a wierzch posypuję kakao (ja pominęłam ten krok, pozostawiłam sam lukier).

Moje uwagi:
W wersji dla dzieci zamiast kawy spróbujcie dodać do ciasta bezkofeinową Inkę.

Jeżeli po dodaniu kawy oraz kakao masy ciasta będą bardzo gęste, dodaj dla równowagi
1-2 łyżeczki mleka.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz