Kompot z rabarbaru

Jak ten czas szybko leci! 
Nareszcie mamy maj, uwielbiam tę porę roku! Wszystko kwitnie, drzewa są zielone, pojawiają się świeże warzywa i owoce. Na rabarbar czekam z niecierpliwością cały rok i bardzo się cieszę, że sezon na niego trwa dłużej niż np. na szparagi. Ostatnio prezentowałam Wam przepis na szybkie ciasto na maślance z kruszonką i rabarbarem, przepis na nie znajdziecie tutaj. Kolejną rzeczą, którą robię w sezonie z rabarbaru jest kompot. Dziś taka najprostsza wersja, ale na blogu znajdziecie także inne kompoty na bazie rabarbaru, np.
Składniki:

6-8 łodyg rabarbaru
2-3 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
ok. 2 litry wody

Do garnka wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania, rabarbar myję i kroję w ok. 2-3 cm kawałki. Rabarbar wrzucam do gorącej wody i gotuję do miękkości (ok. 15-20 minut), na koniec dodaję miód.
Gotowy kompot przelewam do dzbanka i pozostawiam do ostygnięcia.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz