Zielone szparagi z jajem sadzonym

Sezon na szparagi zaczął się na dobre więc prezentuję Wam dziś kolejny szybki i łatwy pomysł z czym możecie je podać. Szparagi z jajem sadzonym to czysta klasyka, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smakują zawsze wybornie. Danie jest dość uniwersalne, można je podać na śniadanie np. podczas weekendu, ale będzie równie dobrze smakować podane na obiad w ciepły dzień. W zależności od upodobań można dodać swoje ulubione warzywa a grzanki posmarować masłem ziołowym albo czosnkowym.

Inne propozycje na szybkie dania ze szparagami:


Składniki:
na 2 porcje

1 mały pęczek szparagów
2-4 jaja 
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki masła 
kilka kromek pieczywa


Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, związuję nitką w pęczek.
Gotuję w wysokim garnku, w niewielkiej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody, ok. 8 minut.

W między czasie w piekarniku albo na rozgrzanej patelni teflonowej przygotowuję grzanki.
Przygotowuję także jaja sadzone, które przyprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ugotowane szparagi wyciągam łyżką cedzakową i przekładam na talerz, polewam je 1 łyżką roztopionego masła. Na to układam jaja sadzone (najlepiej aby żółtko było płynne), obok kładę grzanki. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki.

Podaję od razu póki ciepłe.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz