Kompot Z Rabarbaru Z Goździkami.

Kompot z rabarbaru to jeden z napojów, który pamiętam z dzieciństwa.

Niezapomniany smak, a przed oczami widok jak całe łodygi rabarbaru zanurzam w cukrze i z uśmiechem na twarzy robię grymas...bo takie to kwaśne!
Beztroska, zabawa i śmiech.

Kompot z rabarbaru z dodatkiem goździków jest orzeźwiający, idealny na letnie dni, doskonały do niedzielnego obiadu.



Składniki:

400 g rabarbaru
1 litr wody mineralnej niegazowanej
5 łyżek cukru
5 goździków


Łodygi rabarbaru dokładnie obrać i opłukać, pokroić w kawałki o długości 1 cm.
Do rondelka dodać cukier i kawałki rabarbaru.
Wymieszać i odstawić na 20 minut, aż rabarbar puści sok.

Następnie dodać wodę mineralną i dołożyć goździki, całość zagotować.
Kompot przed podaniem przelewamy przez sitko i podajemy na ciepło lub na zimno.



 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. najlepiej ożeźwia w ciepłe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, domowy kompot! i jeszcze rabarbarowy:))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak masz możliwość, to zamróź rabarbar. Będziesz miała go do kompotów i ciast podczas zimy

    OdpowiedzUsuń