Spaghetti Z Mini Mozzarellą I Pomidorkami Koktajlowymi.

Świetne i lekkie w smaku spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi skąpanymi w śmietankowym sosie. 


Składniki:
na 2 porcje

250 g pomidorków koktajlowych
150 g mini mozzarelli
200 g pieczarek
400 g makaronu spaghetti
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
100 ml bulionu warzywnego
150 g śmietany kremówki
1/2 pęczka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
mąką do zagęszczenia

Pieczarki myję, osuszam, usuwam trzonki i kroję w talarki, cebulę kroję w piórka.
W rondelku roztapiam masło, przekładam pieczarki i smażę kilka minut, aż do odparowania nadmiaru wody, następnie dodaję cebulkę i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
Dodaję bulion warzywny i śmietankę, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
 Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go dodając dwie łyżki mąki rozrobione w 1/4 szklanki zimnej wody, całość dobrze wymieszać i zagotować na minimalnym gazie.
Na końcu dodaję pomidorki koktajlowe i duszę pod przykryciem kilka minut, aby pomidorki zrobiły się miękkie, ale nadal pozostały w całości.

 Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente i odcedzam.
Mini mozzarellę osączam z zalewy, bazylię drobno siekam i dodaję do sosu.

Makaron wraz z sosem mieszam na talerzu i od razu podaję.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i smakowite danie :) Latem mozzarella, makaron i pomidory smakują mi chyba najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta mozzarella jest najlepsza;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie, idealne na wiosenny, letni dzień :)

    OdpowiedzUsuń