Pieczona owsianka truskawkowa

Świeżo upieczona owsianka o poranku z dodatkiem pysznych truskawek.


Składniki:

150 ml mleka
50 g płatków owsianych
100 g truskawek
1 łyżeczka cynamonu
listki mięty


Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.

W tym czasie do rondelka wlewam mleko, dodaję płatki owsiane i kilka truskawek pokrojonych w kostkę.
Całość mieszam i zagotowuję, aż płatki owsiane napęcznieją, a truskawki puszczą sok i staną się miękkie. 

Małe naczynie żaroodporne smaruję delikatnie masłem i przekładam gotową owsiankę, układając na wierzchu kilka całych truskawek.

Całość zapiekam przez ok. 20 minut, po lekkim ostygnięciu przyozdabiam listkami mięty i od razu podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. cudna !! z truskawkami i zapiekana, na pewno pycha - uwielbiam takie pyszności !!

    OdpowiedzUsuń