Fusilli Ze Szpinakiem I Gorgonzolą.

Połączenie szpinaku i gorgonzoli jest dla mnie zawsze niezawodne, podobnie jak połączenie szpinaku i sera typu feta.
Zapewne dlatego, że jestem wielką fanką wszelkich serów :)


Składniki:
na 2 porcje

400 g makaronu fusilli
500 g świeżego szpinaku
150 g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa


Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, odciąć ogonki i zblanszować w rondelku na minimalnej ilości oliwy.
Do szpinaku dodać pokruszony drobno ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać, dodać śmietanę, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
 Sól proszę użyć w ilości minimalnej ponieważ ser gorgonzola sam w sobie jest bardzo słony.

Zawartość rondelka pozostawiamy kilka minut na gazie, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Makaron odcedzamy, przekładamy do rondelka z sosem, dokładnie mieszamy aby całość się połączyła i od razu podajemy.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Rozumiem Cię doskonale bo ja też uwielbiam sery i do tego szpinak ! :)
    mniam
    cudowne połączenie ;)

    pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja też jestem fanką serów! No i oczywiście makaronów :) Takie danie to mój obiadowy ideał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie do zrobienia i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń