Pełnoziarniste Muffiny Z Jagodami Goji I Borówką Amerykańską.

Kolorowe, mięciutkie i niezwykle smaczne muffiny.
Po raz pierwszy miałam okazję spotkać się w mojej kuchni z jagodami goji, które otrzymałam od firmy http://www.badapak.pl/
Produkt bardzo dobrej jakości, świetnie zapakowany i bardzo szybko dostarczony.
Z przyjemnością więc przystąpiłąm do testowania.

Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego, który jest stosowany w medycynie chińskiej.
Jest to owoc, który pochodzi z Himalajów, ale można go ponoć także uprawiać w Polsce.
Jagody goji wspomagają odporność oraz korzystnie wpływają na trawienie.

 Po więcej informacji na temat jagód zapraszam TUTAJ.

Suszone owoce bardzo mi smakują, ale jeszcze lepsze według mnie są spożywane na ciepło.

 Babeczki pełnoziarniste z jagodami goji idealnie dopełnia swoją naturalną słodyczą
borówka amerykańska.



 Składniki:
na 10 muffinów o średnicy 5 cm

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 
1 jajo
100 g masła
1/2 szklanki jagód goji u mnie od BadaPak
1/2 szklanki borówki amerykańskiej
100 g czekolady mlecznej


Do miski przesiewam przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaję cukier trzcinowy i mieszam dokładnie suche składniki.

W rondelku rozpuszczam masło, pozostawiam do ostygnięcia, następnie dodaję do roztopionego zimnego masła jajo oraz szklankę mleka i mieszam płynne składniki.

Do suchych składników dodaję mokre składniki oraz jagody goji i borówkę amerykańską.
Całość mieszam do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Silikonowe foremki na muffiny napełniam ciastem do 2/3 wysokości i piekę przez ok. 20 minut. 

Gotowe babeczki pozostawiam do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i polewam nią gotowe muffiny, całość posypuję jagodami goji i podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze: