Surówka z marchewki i selera

Szybka i lekka surówka z marchewki i selera doskonale pasuje do obiadu, sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.

Składniki:

2 marchewki
1/2 selera korzeniowego
1 małe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany


Marchewkę, seler i jabłko obieramy, myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach do jednej miski, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłko i seler nie ściemniały. 
Dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments:

  1. Smakowicie wygląda ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie surówki,pyszne witaminy,świetny dodatek do obiadu lub do zajadania się nią bez żadnych innych dodatków,Twoja prezentuje się bardzo zachęcająco,pozdrawiam.(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona ! Ja dodaję jeszcze tylko trochę jabłka i w sumie jak zrobię to zwykle do obiadu to już jej nie ma :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lyzka majonezu i smietany to za malo, skad wy macie takie proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę ilość śmietany i majonezu zależy od wielkości warzyw, dlatego proporcjonalnie podawałam tu składniki do surówki, którą zrobiłam w danym dniu. Prezentuję sposób wykonania surówki, natomiast ilość przypraw, śmietany i majonezu należy dobrać pod swoje upodobania.

      Usuń