Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Jeżeli tak jak ja lubisz białą kiełbasę, ale znudziła Ci się już w formie gotowanej, koniecznie zapoznaj się z dzisiejszym prostym przepisem. Pieczoną kiełbasę można przygotować na wiele sposobów. Ja postawiłam na proste połączenie duszonych warzyw, takich jak cebula, papryka i czosnek z podstawowymi przyprawami. Kiełbaska lekko przyrumieniona na tej samej patelni co warzywa nabierze świetnego smaku. Zapieczona pod warzywami i lekką warstwą sera smakuje naprawdę dobrze. My, to danie jedliśmy razem z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Jest to fantastyczny pomysł zarówno na zwykły, codzienny obiad jak i na wielkanocny stół. 
Lubicie białą kiełbasę? W jakiej formie najczęściej jadacie?

 Składniki:
na 4-6 porcje

6 białych kiełbas (u mnie biała parzona*) 
3 duże cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
szczypta majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego
2 łyżki startego sera żółtego o łagodnym smaku

*można wykorzystać również białą surową, ale wcześniej należy ją obgotować albo wydłużyć czas pieczenia (z surową kiełbasą ok. 30 minut)
*jeżeli chcesz możesz obrać kiełbaskę z osłonki, ja dla lepszych walorów wizualnych pozostawiłam ją w osłonce ;)

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj cebulę, smaż przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojona paprykę, pieprz, sól oraz majeranek do smaku. Warzywa duś pod przykryciem kolejne 2-3 minuty, aż zmiękną i delikatnie przyrumienią się. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Białą kiełbasę ponacinaj (jak na zdjęciu) i od razu po ściągnięciu warzyw ułóż ją na rozgrzanej patelni i obsmaż z każdej strony na złocisto (ok.1-2 minuty). Na dnie średniej wielkości naczynia żaroodpornego wyłóż równą warstwą połowę warzyw. Na warzywach ułóż kiełbaski, przykryj je drugą częścią warzyw i posyp startym żółtym serem. Ja danie z wierzchu przyprószyłam na koniec roztartym w dłoniach majerankiem. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut. (Na 2-3 minuty przed końcem możesz ustawić funkcję grilla).
Pieczoną kiełbasę najlepiej serwować w towarzystwie sosów, np. pomidorowego, chrzanowego, czosnkowego itp. Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz