Sos chrzanowy na gorąco - idealny do mięs, pieczeni i jajek

Bardzo smaczny sos chrzanowy, który jest świetnym dodatkiem do domowych wędlin, pasztetów czy jajek. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i potrwa dosłownie kilka chwil. Ja ten sos zazwyczaj serwuję na ciepło, jednak będzie dobrze smakował również na zimno czy odgrzany następnego dnia.
@Tefal Cuisine Companion #28
Sos chrzanowy 

Składniki:
 /na dużą sosjerkę/

2 łyżki masła
2 łyżki łyżki mąki (np. pszenna typ 500)
300 ml rosołu lub wywaru warzywnego (zimnego!)
3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
sól do smaku
1/3 łyżeczki cukru (do smaku)

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia wyposażonej w mieszadło dodaj masło, zamknij pokrywę i wybierz program duszenie P1/ na 6 minut. Kiedy masło roztopi się i będzie gorące (po ok. 1 minucie) dodaj mąkę i duś całość przez kilkadziesiąt sekund na jasną, złocistą zasmażkę. W kolejnym kroku dolej zimny rosół i kontynuuj program, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Na 30 sekund przed końcem programu dodaj tarty chrzan ze słoiczka, śmietanę (połącz ją uprzednio z 1 łyżką gorącego sosu w celu zahartowania) i sól oraz cukier do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nie było grudek (jeżeli nie będziesz mógł pozbyć się grudek, zmiksuj wszystko za pomocą ostrza tnącego). Sos podaję na ciepło jako dodatek do pieczeni, pasztetów i jajek.

Tradycyjny sposób przygotowania:
W dużym rondlu roztapiamy masło, do gorącego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką). Przesmażamy składniki przez 1-2 minuty, aż powstanie złocista zasmażka. Zasmażkę zalewamy wywarem (zimnym, nie gorącym!) i mieszając energicznie doprowadzamy do zagotowania. Sos musi zgęstnieć, cały czas mieszamy go trzepaczką, aby nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy chrzan ze słoiczka, doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz cukru. Na koniec śmietanę hartujemy w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego sosu. Zahartowaną śmietanę dodajemy do sosu, zagotowujemy jeszcze przez chwilkę i gotowe :)
Sos powinien mieć gładką i aksamitną konsystencję. Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do pieczeni, pasztetów i jajek.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz