Ciasto poduszkowiec

Błyskawiczne i bardzo efektowne ciasto poduszkowiec, które jest banalnie proste do przygotowania, a przy tym jakże smaczne 😋 Masa kakaowo - czekoladowa przełożona serową kratką - tak w skrócie można opisać to ciasto. Ciasto świetnie sprawdzi się na każdej domowej uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy. Należy tylko pamiętać, aby masa twarogowa była dobrze zmiksowana, zwróćcie także uwagę na wielkość blachy. Poniżej znajdziecie proporcje na niezbyt dużą formę. Polecam przepis i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało :)


 Składniki:
na blachę 20 cm x 25 cm (nie większą!)
 *wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

ciasto:
3 całe jajka
3/4 szklanki cukru 
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (30g)
75 ml oleju
75 ml wody
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130 g mąki (pszenna lub pszenna pełnoziarnista)

masa serowa:
300 g twarogu półtłustego (najlepiej, żeby był wilgotny)*
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

*do tego przepisu zawsze wybieram twaróg w kostce

Masa serowa: Zacznij od przygotowania masy serowej. Twaróg zmiel w maszynce albo połącz go z jogurtem naturalnym i zmiksuj za pomocą blendera. Twaróg powinien być mazisty, gładki, aksamitny. Jeżeli jest potrzeba dodaj do niego 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego, aby nie był zbyt suchy. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i cukier puder, masę serową dobrze wymieszaj, aby miała gładką konsystencję. 

Ciasto: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej albo w mikrofali, pozostaw do przestygnięcia. Do dużej miski wbij całe jaja i utrzyj je wraz z cukrem na jasną puszystą masę. W kolejnym kroku wąskim strumieniem wlej olej, wodę oraz rozpuszczoną i przestygniętą czekoladę. Cały czas miksując połącz ze sobą składniki. Na koniec dodaję przesiane przez sito kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką albo mikserem na najniższych obrotach. Blachę (20 cm x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie warstwę kakaowo-czekoladową. Masę serową przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciśnij na wierzch ciasta poziome oraz pionowe paski, które utworzą kratkę (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z podanych składników wychodzi niezbyt duże ciasto, które u Nas zazwyczaj znika w przeciągu jednego dnia ;) Smacznego!
Na wierzchu ciasta za pomocą szprycy utwórz poziome i pionowe paski, formując kształt kratki.

Inspiracja z moimi drobnymi zmianami.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz