Ciasto poduszkowiec

B艂yskawiczne i bardzo efektowne ciasto poduszkowiec, kt贸re jest banalnie proste do przygotowania, a przy tym jak偶e smaczne 馃構 Masa kakaowo - czekoladowa prze艂o偶ona serow膮 kratk膮 - tak w skr贸cie mo偶na opisa膰 to ciasto. Ciasto 艣wietnie sprawdzi si臋 na ka偶dej domowej uroczysto艣ci, a tak偶e jako dodatek do popo艂udniowej kawy. Nale偶y tylko pami臋ta膰, aby masa twarogowa by艂a dobrze zmiksowana, zwr贸膰cie tak偶e uwag臋 na wielko艣膰 blachy. Poni偶ej znajdziecie proporcje na niezbyt du偶膮 form臋. Polecam przepis i koniecznie dajcie zna膰 jak Wam smakowa艂o :)


 Sk艂adniki:
na blach臋 20 cm x 25 cm (nie wi臋ksz膮!)
 *wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej

ciasto:
3 ca艂e jajka
3/4 szklanki cukru 
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (30g)
75 ml oleju
75 ml wody
3 艂y偶eczki kakao
1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
130 g m膮ki (pszenna lub pszenna pe艂noziarnista)

masa serowa:
300 g twarogu p贸艂t艂ustego (najlepiej, 偶eby by艂 wilgotny)*
1-2 艂y偶ki jogurtu naturalnego
2 艂y偶ki cukru pudru
1/3 艂y偶eczki proszku do pieczenia

*do tego przepisu zawsze wybieram twar贸g w kostce

Masa serowa: Zacznij od przygotowania masy serowej. Twar贸g zmiel w maszynce albo po艂膮cz go z jogurtem naturalnym i zmiksuj za pomoc膮 blendera. Twar贸g powinien by膰 mazisty, g艂adki, aksamitny. Je偶eli jest potrzeba dodaj do niego 1 lub 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego, aby nie by艂 zbyt suchy. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i cukier puder, mas臋 serow膮 dobrze wymieszaj, aby mia艂a g艂adk膮 konsystencj臋. 

Ciasto: Czekolad臋 roztop w k膮pieli wodnej albo w mikrofali, pozostaw do przestygni臋cia. Do du偶ej miski wbij ca艂e jaja i utrzyj je wraz z cukrem na jasn膮 puszyst膮 mas臋. W kolejnym kroku w膮skim strumieniem wlej olej, wod臋 oraz rozpuszczon膮 i przestygni臋t膮 czekolad臋. Ca艂y czas miksuj膮c po艂膮cz ze sob膮 sk艂adniki. Na koniec dodaj臋 przesiane przez sito kakao, m膮k臋 oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj ca艂o艣膰 delikatnie drewnian膮 艂y偶k膮 albo mikserem na najni偶szych obrotach. Blach臋 (20 cm x 25 cm) wy艂贸偶 papierem do pieczenia i rozprowad藕 r贸wnomiernie warstw臋 kakaowo-czekoladow膮. Mas臋 serow膮 prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego lub szprycy i wyci艣nij na wierzch ciasta poziome oraz pionowe paski, kt贸re utworz膮 kratk臋 (patrz zdj臋cie poni偶ej). Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia b臋dzie si臋 nieznacznie r贸偶ni艂 w zale偶no艣ci od wielko艣ci u偶ytej formy. Ciasto po upieczeniu wyci膮gamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygni臋cia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi niezbyt du偶e ciasto, kt贸re u Nas zazwyczaj znika w przeci膮gu jednego dnia ;) Smacznego!
Na wierzchu ciasta za pomoc膮 szprycy utw贸rz poziome i pionowe paski, formuj膮c kszta艂t kratki.

Inspiracja z moimi drobnymi zmianami.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i mam nadziej臋, 偶e zostaniesz ze mn膮 na d艂u偶ej. Zapraszam do 艣ledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Je偶eli skorzysta艂e艣 z mojego przepisu zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdj臋cie za Twoj膮 zgod膮 opublikuj臋 w galerii Czytelnik贸w na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prze艣lij komentarz