Fit sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Wielkanoc coraz bliżej, w związku z tym myślę, że jest to najlepszy czas, aby na blogu zaczęły pojawiać się inspiracje na świąteczny stół 😊 Planujesz Wielkanoc w wersji fit? W takim razie dzisiejsza sałatka to propozycja dla Ciebie. Lekka, smaczna, kolorowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem świetnie odnajdzie się nie tylko na świątecznym stole, ale również w ramach drugiego śniadanie czy na kolację. Całość możesz przygotować wcześniej i już tylko bezpośrednio przed podaniem polać sosem. Jako dressing proponuję w tym przypadku musztardowo - miodowy winegret, który moim zdaniem świetnie komponuje się z całością. W zależności od tego, dla ilu osób sałatka ma być serwowana, możesz ją przygotować na kilku mniejszych talerzach, albo na jednym dużym półmisku. Podane proporcje składników możesz również proporcjonalnie zwiększać albo zmniejszać. Smacznego :)
Składniki:
na 3-4 porcje 

1 mała główka sałaty lodowej (może być również mix sałat)
4 jajka ugotowane na twardo
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g każda)
15 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
garść oliwek (u mnie zielone)
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
1 łyżka posiekanego koperku

winegret miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny 
 1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku


*Sałatkę możesz serwować na dużym półmisku albo od razu przygotować na kilku mniejszych talerzach. 
*Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Bezpośrednio przed podaniem polewamy ją sosem.

Sałatę lodową podziel na mniejsze kawałki, ułóż na półmisku. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego pokrój w paseczki, a następnie w kostkę. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół. Jajka ugotowane pokrój na ćwiartki, tuńczyka odsącz z zalewy, a zieleninę drobno posiekaj. Cebulę posiekaj w piórka. Na liściach sałaty ułóż pomidorki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Na warzywa wyłóż rozdrobnionego tuńczyka oraz pokrojone jajka. Składniki na sos wymieszaj dobrze ze sobą (za pomocą trzepaczki albo w małym słoiczku). Sałatkę przed podaniem posyp posiekaną zieleniną i polej przygotowanym sosem. Smacznego :)

Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia profilu bloga na Facebook'u aby być na bieżąco 😊


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz