Sałatka z jajkiem i brokułem

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka, którą możecie przygotować na Wielkanocne śniadanie. Sałatka jest świeża, chrupiąca i kolorowa dzięki czemu pięknie wygląda na świątecznym stole. Połączenie brokuła z jajkiem i kukurydzą jest świetne, jeżeli jeszcze nie próbowaliście to polecam Wam gorąco. Wszystkie przepisy na Wielkanoc znajdziecie w tej zakładce. Przy okazji życzę Wam Kochani zdrowych i wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka, mokrego Dyngusa i bogatego zająca 😊 Przecież każdy z Nas lubi niespodzianki, choćby te najmniejsze. W tej kwestii zawsze warto odwiedzić prezentmarzen.com gdzie znajdziesz oryginalny prezent dla bliskiej osoby.

 Składniki:
 3-4 porcje

2-3 garście mixu sałat lub 1/2 główki sałaty lodowej
 1 mały brokuł
100 g kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo 
2 łyżki prażonego słonecznika 
2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypior, natka pietruszki itp.)
opcjonalnie pokruszony ser feta lub pleśniowy do podania  (ok. 50g)

sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu/syropu z agawy
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu sojowego
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta pieprzu i soli do smaku 

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze (ok. 7-8 minut). Kukurydzę osącz z zalewy, zieleninę drobno posiekaj. Słonecznik przełóż na rozgrzaną patelnię i często mieszając praż przez kilka minut, aż będzie złocisty.
Na dużym półmisku albo w małych miseczka rozłóż warstwę porwanej w dłoniach sałaty. Na sałatę ułóż kukurydzę, różyczki brokuła, jajko oraz pokruszony ser feta. Sałatkę posyp prażonym ziarnem słonecznika oraz posiekaną zieleniną. 
Składniki na sos dokładnie połącz ze sobą za pomocą rózgi/trzepaczki albo zmiksuj w blenderze. Przygotowanym sosem polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Świetnym dodatkiem do sałatki są domowe grzanki z masłem ziołowym. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz