Kremowa zapiekanka makaronowa z szynką, brokułem i suszonymi pomidorami

Zapiekanki makaronowe są zawsze świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad. W ostatnim czasie na blogu pojawia się bardzo dużo przepisów na różne zapiekanki makaronowe, które cieszą się sporą popularnością. Dziś kolejny pomysł na jedną z nich. Ugotowane na parze brokuły połączyłam z makaronem, szynką oraz innymi warzywami, a do tego prosty sos jajeczno-jogurtowy plus ser żółty i zioła. Całość zapieczona w piekarnika smakuje genialnie 😋 Zapiekanka smakowała całej rodzinie, w tym również dzieciom. Przy okazji polecam także zapiekankę makaronową z boczkiem i brokułami oraz zapiekankę makaronową gyros.

Brokuły ugotowane na parze w Tefal Cuisine Companion.
@Tefal Cuisine Companion #27
Kremowa zapiekanka makaronowa z szynką, brokułem i suszonymi pomidorami 

Składniki:
na 3-4 porcje
duże naczynie żaroodporne

400 g makaronu (np. rurki, świderki)
250 g gotowanej szynki 
150 g sera żółtego
1 średniej wielkości brokuł
10 suszonych pomidorów z zalewy
1/2 czerwonej papryki
2 duże jaja
200 g jogurtu naturalnego 
50 ml mleka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
W misie urządzenia umieść 800 ml wody oraz wewnętrzny koszy do gotowania na parze z różyczkami brokuła. Wybierz program do gotowania na parze P1 na 20 minut. W tym czasie makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Wędlinę oraz paprykę pokrój w niewielką kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Ugotowanego brokuła pozostaw do lekkiego przestygnięcia. W misie urządzenia załóż tarczę "C" i zetrzyj ser żółty, a następnie przełóż go na talerz. Tarczę zamień na mieszadło, wbij dwa jajka i rozbełtaj je przez 15 sekund przy prędkości 10. Do rozbełtanych jajek dodaj jogurt naturalny, mleko, połowę startego sera żółtego, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone zioła oraz szczyptę pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie przy prędkości 6 przez 30 sekund, utworzą one sos do zapiekanki.
Do dużego naczynia żaroodpornego przełóż makaron oraz warzywa. Na makaron i warzywa wylej przygotowany sos i wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem i przyprósz suszonymi ziołami. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. U mnie pod przykryciem w funkcji grzanie góra-dół. Zapiekankę serwuję od razu po upieczeniu. Smacznego :)

Klasyczny sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Różyczki brokuła ugotuj na parze (możesz to również zrobić w osolonej wodzie). Wędlinę oraz paprykę pokrój w niewielką kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Teraz przygotuj sos. Do miski wbij dwa jaja i rozbełtaj je za pomocą rózgi/trzepaczki. Do jajek dodaj jogurt naturalny, mleko, połowę startego sera żółtego, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone zioła oraz szczyptę pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie. Do dużego naczynia żaroodpornego przełóż makaron oraz warzywa. Na makaron i warzywa wylej przygotowany sos i wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem i przyprósz suszonymi ziołami. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. U mnie pod przykryciem w funkcji grzanie góra-dół. Zapiekankę serwuję od razu po upieczeniu. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz