Sałatka Z Tortellini.

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, serowym lub grzybowym.
Najczęściej podaje je się z sosem pomidorowym.

Ja często dodaję je do różnego rodzaju sałatek, dzięki nim potrawa jest bardzo sycąca.
Zawsze dobieram inne składniki i tak oto za każdym razem mam nową sałatkę.

Dzisiejsza wersja jest nieco pikantna, dzięki tortellini, które udało mi się dostać z mięsnym farszem i same w sobie były już dość ostre. 
Wy oczywiście możecie skorzystać z takich jakie dostaniecie w sklepie.
Sałatka została przygotowana na imprezę i na niej zniknęła w całości.

Śmiało jednak można ją zjeść na śniadanie, kolację czy zabrać ze sobą do pracy.



Składniki:

opakowanie pierożków tortellini (200 g)
5 ogórków kiszonych
100 g żółtego sera
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy 
kilka gałązek szczypiorku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku


Tortellini gotujemy al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
U mnie od momentu zagotowania się wody trwało to ok. 15 minut.
Odcedzamy je na durszlaku, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. 
 Pierożki powinny być jędrne i nie posklejane.

Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek drobno siekamy, a kukurydzę przekładamy na sito i pozostawiamy do całkowitego ocieknięcia soku.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich majonez, jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy do smaku.
Całość dokładnie mieszamy.

Przed podaniem polecam schłodzić sałatkę w lodówce.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Tortellini-pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ekstra :) Tylko kukurydzę bym odrzuciła, bo nie jest moim faworytem ;P

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ją zrobiłam na kolację dla gości- jest przepyszna!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada super,ja zawsze pobie tortellini i podaje je z jogurtem greckim wymieszanym z zielonym pesto:) Polecam

    OdpowiedzUsuń