Sałatka z ciecierzycą, oliwkami i fetą.

Ekspresowa w przygotowaniu sałatka z ciecierzycy, która bardzo mi posmakowała. Dodatek pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek oraz sera typu feta nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Sałatka doskonale sprawdzi się w ramach drugiego śniadanie, które chcemy zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. To dla mnie kolejny przykład jak kilka prostych składników wspaniale ze sobą współgra, tworząc smakowitą całość ;) przepisy na inne sałatki znajdują się w tej zakładce. 
 Składniki:
na 2 porcje

200 g ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
100 g sera typu feta
1 średniej wielkości czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych 
garść czarnych oliwek 
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mały ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
kilka łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka soku z cytryny

Pomidorki koktajlowe kroję na pół, cebulę w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam ciecierzycę, pokrojone warzywa, oliwki oraz pokruszony drobno ser feta. Dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki sałatki łączę ze sobą, na koniec polewam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i jeszcze raz mieszam. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz