Zielony koktajl dla dzieci

Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie to na pewno wiecie, że uwielbiam zielone koktajle. Staram się robić je jak najczęściej, także swoim dzieciom, przemycając wartościowe składniki. Dziś jedna z wielu propozycji, użyłam bardzo miękkiego, dojrzałego awokado, które nadaje aksamitnej konsystencji oraz dojrzałych, słodkich bananów, które dodają naturalnej słodyczy. Tym razem z zieleniny wybrałam szpinak i natkę pietruszki, ale Wy możecie wykorzystać jarmuż, rukolę czy to co akurat macie w domu. Do robienia takich koktajli zawsze zapraszam starszego Synka, bawimy się przy tym świetnie, a ja mam wielką radość z tego, że dziecko z wielką chęcią pije bombę witaminową :) Młodszy Leon, pomimo tego, że nie ma jeszcze skończonego roku zawsze musi spróbować tego co akurat jedzą lub piją inni członkowie rodziny, jest ciekawy nowych smaków i już wiem, że w domu rośnie kolejny wielbiciel zielonych koktajli :)
@Sam z natury #5
Składniki:
na 2 porcje

2 dojrzałe banany
1 dojrzałe awokado
garść szpinaku
garść natki pietruszki
1-2 szklanki mleka roślinnego (U Nas ryżowe od Sam z natury)


Szpinak oraz natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam. Awokado kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki, miąższ wydrążam łyżeczką i przekładam do misy blendera. Dodaję także pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz szpinak i natkę pietruszki. Miksuję składniki stopniowo dolewając mleko roślinne, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Koktajl w razie potrzeby można dosłodzić (miód, syrop klonowy itp.) jednak jeżeli skorzystamy z bardzo dojrzałych, słodkich bananów ten krok będzie zbędny. Koktajl podaję od razu po przygotowaniu :) na zdrowie!





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz