Śledzie po cygańsku

Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutą słodyczy. Smaczne, bardzo łatwe do przygotowania z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Zdecydowanie jedne z moich ulubionych, a inne przepisy na sałatki śledziowe znajdziesz tutaj 
Składniki:

500 g filetów śledziowych solonych a la matjas
5 średnich ogórków konserwowych
2 średnie cebule
3/4 szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
szczypta czerwonej ostrej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego


Śledzie moczę w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby nie były zbyt słone. W między czasie kilka razy wymieniam wodę, smak śledzi musi odpowiadać Naszym preferencjom. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w kostkę. Ogórki oraz cebulę również kroję w kostkę. 
Do dużej miski przekładam musztardę, dodaję świeżo mielony pieprz, czerwoną słodką paprykę oraz ostrą, mieszam. Teraz naprzemiennie dodaję ketchup wraz z olejem i mieszam do momentu, aż sos będzie jednolity. Pokrojone składniki dodaję do sosu i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki połączą się. Tak przygotowane śledzie wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby przegryzły się. Podaję ze świeżym pieczywem. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz