Pasta z awokado i suszonych pomidorów

Często dostaję od Was prośby o przygotowanie różnych past kanapkowych, najwidoczniej podobnie jak mi znudziła się Wam również szynka i ser ;) W naszym domu praktycznie codziennie jadamy awokado, pod różną postacią. Jest to cenny owoc, który ma świetne właściwości odżywcze, a do tego zawiera zdrowe tłuszcze. Staram się jak najczęściej podawać go również dzieciom. Dwulatek najchętniej je awokado pod postacią pasty kanapkowej czy też musu z makaronem (przepis znajdziesz tutaj), młodszy 10-miesięczny Leon zajada się całymi kawałkami, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu i uciesze :) Bardzo dobrze, niech chłopaki jedzą i rosną, na zdrowie ;) A ja powracam do dzisiejszej pasty. Tym razem postanowiłam awokado połączyć z suszonymi pomidorami, które również bardzo lubię! (A czego ja nie lubię?!) ;D No i wyszła smaczna pasta kanapkowa, która również jest świetnym dipem do nachosów, paluchów serowych oraz warzyw pokrojonych w słupki. Jeżeli drażni Was dodatek czosnku, po prostu pomińcie go lub zastąpcie szczyptą czosnku granulowanego. Jak dla mnie jego dodatek jest niezbędny ponieważ bardzo fajnie podkręca smak. Innych przepisów z awokado szukajcie tutaj, a ja polecam Wam jeszcze pastę jajeczną z awokado.

 Składniki:

1 duże, dojrzałe awokado
4-6 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku (lub czosnek granulowany)
garść ziaren słonecznika 
świeżo mielony pieprz
sól himalajska 
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek 

Słonecznik prażę na suchej, teflonowej patelni. Robię to na najmniejszym ogniu, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy słonecznik będzie przyrumieniony, wyłączam grzanie i pozostawiam go do ostygnięcia. Awokado kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki oraz skóry i przekładam do misy blendera, dodaję suszone pomidory, słonecznik, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku. Całość miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaję jogurt naturalny oraz oliwę z oliwek, łączę wszystkie składniki ze sobą i pasta jest już gotowa. Można ją wykorzystać na kanapki, jako dip do nachosów, paluchów serowych czy też warzyw pokrojonych w słupki. Przechowywać w lodówce do 2-3 dni.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz