Babeczki "kopiec kreta"

Na blogu znajdziecie już przepis na domowe ciasto "Kopiec Kreta" wystarczy kliknąć tutaj. Dziś zapraszam na mini wersję tego popularnego deseru czyli urocze babeczki, wypełnione kremem i bananami. Przygotowanie takich babeczek idzie bardzo sprawnie, świetnie smakują i wspaniale zdobią stół. Możecie je zrobić razem z dziećmi, będzie dużo dobrej i smacznej zabawy :)

Składniki:
na 8 średniej wielkości babeczek 

1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
2 łyżki kakao
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli 

krem:
300 g śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
1 duży dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny

Mąkę przesiewam przez sito do miski wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną, dodaję także cukier i sól. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszam. W oddzielnej misce roztrzepuję jajko i łączę razem z maślanką i mlekiem. Mokre składniki dodaję do suchych i  mieszam na jednolitą masę (kilka solidnych ruchów łyżką wystarczy :) muffiny nie lubią zbyt długiego mieszania). Formę na muffinki wykładam papilotkami (najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze) lub smaruję masłem i oprószam delikatnie kaszką manną. Nakładam ciasto do 3/4 wysokości foremki, równam z wierzchu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20-25 minut do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam babeczki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ścinam im lekko wierzch, żeby go wyrównać i za pomocą małej łyżeczki wydrążam środek. Ciasto, które pozostanie po wydrążeniu należy rozdrobnić w dłoniach, posłuży nam do posypania kremu. 

Banana kroję w małą kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody, pozostawiam do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę miksuję na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder oraz przestudzoną żelatynę, miksuję wszystkie składniki do połączenia się. Wydrążone babeczki napełniam cząstkami banana, na to kładę 1-2 łyżeczki kremu tworząc charakterystyczny stożek, który posypuję rozdrobnionym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki przed podaniem schładzam w lodówce. 
Smacznego :)

Może zainteresuje Ciebie także przepis na ciasto Kopiec Kreta klik



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz