Kukurydziana pasta kanapkowa

Kukurydziana pasta kanapkowa ma piękny żółty kolor, wspaniale prezentuje się na pieczywie i jest ciekawą alternatywą dla codziennego jedzenia chleba z serem żółtym czy szynką.

Taką pastę możemy przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 - 3 dni.

Składniki:

4 jaja ugotowane na twardo
150 g kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka koperku
2-3 łyżki majonezu
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pieprz, sól do smaku

Jaja ugotowane na twardo obieram i kroję na ćwiartki, kukurydzę przepłukuję na durszlaku i dokładnie odsączam, koperek drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do misy blendera i miksuję.
W zależności od pożądanej konsystencji dokładam majonez i jogurt naturalny oraz przyprawy i ponownie miksuję, aż do uzyskania jednolitej pasty. 

Smarowidło przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i razowym pieczywem.


 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. jakie to proste :) i wyglada tak smacznie. wyprobuje na pewno. ciesze sie ze tu trafilam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o widzisz a mi z wczorajszego gotowania pół puszki kukurydzy zostało jus wiem co będzie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam, ale już wiem, że pyszne i od razu wpisuję to zeszyciku z przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej :) Jestem z V. Zmieniłaś konto.? Martwię się, daj znać.
    Pozdrawiam
    ewcia1234 ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę zjeść - teraz !!! :)))
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń