Nasze najlepsze domowe spaghetti z szynką w sosie jogurtowo - serowym

Nasze najlepsze domowe spaghetti, które robimy dość często i które chyba nigdy Nam się nie znudzi.
Przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i wymaga tylko kilku składników, których nie warto podmieniać na inne ponieważ wtedy spaghetti straci swój urok.

Osobiście mam do tego dania wielki sentyment ponieważ jest to przepis mojego Męża, który zapoznał mnie z tym smakiem na początku naszej znajomości, nieodłącznie przez wiele lat zawsze smakuje Nam tak samo i nigdy niczego w nim nie zmieniamy, bo to przecież "Nasze danie" ;)

Przepis jak przystało na stworzony męskim okiem jest prosty i szybki, dla mnie jednak najlepszy bo przecież kojarzy mi się ze wspaniałymi chwilami.
Podejrzewam, że te oto spaghetti zawsze będzie smakowało mi tak samo, a najbardziej gdy od początku do końca przygotuje je dla mnie Mąż.




Składniki:
na 2 duże porcje

400 g makaronu spaghetti
300 g polędwicy sopockiej lub szynki 'Myszki" (gotowanej, w kawałku)
250 g sera żółtego u Nas zawsze Edamski
400 g jogurtu naturalnego u Nas zawsze Danone 
1 kostka rosołowa
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki oleju


Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do niego jogurt naturalny,
składniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim szynkę pokrojoną w dość drobną kostkę, kiedy szynka ładnie się przyrumieni podlewam ją bulionem zrobionym w szklance z gorącą wodą.
Całość duszę na małym ogniu, aż bulion połączy się dokładnie z szynką, a nadmiar płynu trochę odparuje.
U nas zazwyczaj trwa to ok. 10 minut.

Zawartość patelni dodaję do miski z serem i jogurtem i dokładnie mieszam.
Sos powinien mieć temperaturę pokojową.

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedzam, przekładam na talerze, polewam sosem i podaję.

Moja Uwaga: Na co dzień staram się w swojej kuchni nie korzystać z kostek rosołowych, w tym przypadku nie podmieniam jej na nic innego gdyż to właśnie ona nadaje tutaj szynce i sosikowi ten właściwy smak.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha,świetny obiad,ja jestem totalną makaroniarą,więc takie danie z pewnością by mi zasmakowało i zajadałabym się nim,aż by się przysłowiowo "uszy trzęsły".

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne spaghetti, bardzo lubię makarony w sosie serowym i Twoje danie trafia 100% w mój gust :))

    OdpowiedzUsuń