Sos beszamelowy/Beszamel

Beszamel to prosty w przygotowaniu sos, który aby się udał potrzebuje trochę cierpliwości.
Znajduje swoje szerokie zastosowanie we wszelkiego rodzaju zapiekankach, pizzach czy potrawach mięsnych.
Do jego przygotowania jest nam potrzebne tylko kilka składników, a w zależności od pożądanej konsystencji regulujemy jego gęstość i doprawiamy ostatecznie pod swój smak.



 Składniki:
na 1/2 litra mleka

500 ml mleka
1/4 kostki masła (ok. 50 g)
3-4 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Do głębokiego rondelka wrzucam masło i na małym ogniu rozpuszczam je.
 Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszam zasmażkę, aby nie powstały grudki.
Mąka wraz z masłem musi się delikatnie podsmażyć i tworzyć aksamitną zasmażkę.
Następnie dodaję stopniowo mleko w temperaturze pokojowej, cały czas mieszając i doprowadzając sos do zagotowania się i uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec doprawiam beszamel gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Jeżeli zależy mi, aby sos był rzadszy nić na zdjęciach używam mniejszej ilości mąki bądź dolewam więcej mleka.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze: