Cynamonowa kruszonka "na ciepło"

Wykończeniem ciasta drożdżowego albo deserów, które będziemy zapiekać w piekarniku jest dobra kruszonka.
Dziś proponuję wersję urozmaiconą tradycyjnej kruszonki - taka cynamonowa idealnie nadaje się do wszelkich wypieków z jabłkami w roli głównej.
Znajdzie swoje szerokie zastosowanie jako dodatek do placków, ciast drożdżowych czy muffinów.
Jest niezwykle aromatyczna, ma przyjemny kolor i ozdobi każdą słodkość i deser.


Składniki:

1/2 kostki masła (125 g)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki najlepiej typ 450
1 łyżeczka cynamonu


Masło roztapiam w rondelku, zostawiam do lekkiego ostygnięcia.
Do miski przekładam mąkę, cukier, cynamon i dodaję roztopione masło.

Za pomocą palców ugniatam intensywnie składniki robiąc charakterystyczną kruszonkę, którą zaraz po wyrobieniu posypuję ciasto lub deser i zapiekam.

(W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać trochę więcej mąki jeżeli uznamy to za konieczne).


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł! Już sobie wyobrażam, jak smakuje ciasto z taką kruszonką i jak cudownie pachnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cynamonowa kruszonka? musi byc pyszne :D

    www.bagietka.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję, że będę ją dawać, gdzie popadnie ^^

    OdpowiedzUsuń