Spaghetti z kabanosami

Makaron.
Z tym słowem kojarzą mi się łatwe i szybkie w przygotowaniu dania.
Od razu wiadomo, że będzie smacznie i domownicy najedzą się ;)

Dziś wersja spaghetti z kabanosami w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii.
Danie bardzo sycące i ładnie prezentujące się na talerzu.
Ja dodatkowo swoją porcję udekorowałam czarnymi oliwkami ponieważ uwielbiam je, 
dla odmiany Mąż ich nie toleruje, dlatego od razu zaznaczam, że jest to opcjonalny dodatek - według własnego uznania.


Składniki:
na 2 porcje

400 g makaronu spaghetti
1 duża cebula
3 długie kabanosy wieprzowe
2 puszki krojonych pomidorów 
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
garść startego sera żółtego 
czarne oliwki (opcjonalnie)


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
 
W tym samym czasie na patelni podsmażyć z dodatkiem oliwy pokrojone w plastry kabanosy i cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu całość ok. 20 minut, aż pomidory dokładnie się rozpadną, odparuje nadmiar wody, a sos zredukuje się.
Na koniec dodać drobno posiekane listki bazylii, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.

Odcedzony makaron przekładać do głębokich talerzy, polać obficie sosem, wymieszać, posypać startym żółtym serem i od razu podawać.

Opcjonalnie możemy udekorować danie swoimi ulubionymi dodatkami, u mnie były to wspomniane już czarne oliwki, które świetnie tu pasują.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Mniam, cudownie wygląda, choć tak jak Twój mąż nie jem oliwek. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne takie danie, można się najeść i jeszcze mieć z tego przyjemność (dla podniebienia i żołądka) :))

    OdpowiedzUsuń
  3. z kabanosami? Ależ połączenie, podoba mi się :) Intryguje mnie smak, baardzo! Ale wolę wersję męża, bez oliwek ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super i pewnie tak smakuje! mam kabanosy od Henryka Kani, same są pyszne, a jaki makaron jest najlepszy waszym zdaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuje w biedronce. kabanosy maestro i makaron..nie pamietam nazwy ale w takiej zielonej torebce ;)

      Usuń
  5. też nie lubię oliwek :P a mogą być te cienkie kabanosy maestro z biedry?

    OdpowiedzUsuń
  6. super, ja wole jednak grubsze i too wieprzowe, ale kusicie z tymi maestro, kusicei :)

    OdpowiedzUsuń