Przyprawa do potraw z dyni

Jeżeli w jesienne dni lubicie przyrządzać potrawy z dyni to taka domowa przyprawa okaże się numerem jeden w Waszej kuchni.
Dobór odpowiednich składników zamknięty w słoiczku nada każdej potrawie z dynią w roli głównej cudowny smak, zapach, kolor i aromat.
Do tej pory nie spotkałam nigdzie takiej przyprawy dlatego zachęcam Was do przyrządzenia i wypróbowania jej w domu.


Składniki:

10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren kardamonu
10 g całych goździków
20 g mielonej gałki muszkatołowej
20 g mielonego imbiru
50 g mielonego cynamonu


Ziarna ziela angielskiego, kardamonu oraz goździki mielimy w młynku do kawy, rozdrabniamy w moździerzu lub rozbijamy dokładnie tłuczkiem, następnie przesypujemy je przez sitko do miseczki, aby uzyskać idealnie zmieloną przyprawę.
Dodajemy do tego cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

Całość dokładnie mieszamy, trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł i przydatna przyprawa,fajna sprawa,z pewnością bardzo aromatyczna,a co do firmy Wrigley to sama do nich pisałam i oni dość szybko odpisują i instruują co dalej robić, pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń