Bananowe poduszeczki.

Pomysł na bananowe poduszeczki pojawił się gdy goście byli w drodze.

W lodówce jak zawsze grzecznie czekał rulon ciasta francuskiego.
Czekał i przyszedł czas kiedy znów okazał się niezawodny!

Bananowe poduszeczki to nic innego jak błyskawiczne połączenie ciasta francuskiego z bananem, przyprószone wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.

Całość smakuje doskonale do popołudniowej kawki, zwłaszcza w te chłodne, zimowe wieczory.



Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 banany,
- 1 jajko,

do posypania:
- wiórki kokosowe,
- cukier brązowy,
- 2 kostki startej mlecznej czekolady,



Przygotowanie:
1) Ciasto francuskie kroimy na dowolnej wielkości kwadraty, u mnie o wielkości 5 cm x 5 cm.
Banana kroimy na talarki.
2) Po 2, 3 plasterki banana układamy tak, aby po złożeniu na pół powstała kształtna poduszeczka.
Ciasto dociskamy zgrabnie np. widelcem. (Ładnie to wygląda)
3) Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4) Posypujemy wiórkami kokosowymi, cukrem brązowym oraz startą czekoladą.
5) Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
6) Po upieczeniu dajemy ciastkom chwilę na ostygnięcie, bezpośrednio przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. bardzo fajny dodatek banan:)
    jutro je wyprujuje :)
    Zapraszam do siebie:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) też robiłam kiedyś banany w cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł, dzięki, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń