Surówka z pora, kukurydzy i pomarańczy.

Surówkę z pora, kukurydzy i pomarańczy lubię nie tylko ze względu na to, że jest smaczna i szybka.
Lubię ją przede wszystkim za to, że ma te cudowne kolory - żywe i pełne radości.
Zawsze wygląda efektownie, a słodki smak pomarańczy i kukurydzy przyjemnie współgra z ostrością pora.

Surówka świetnie pasuje do obiadów, do wszelkich dań mięsnych.
U nas pojawia się często jako dodatek do frytek, klusek na parze, a ja sama osobiście często szykuję ją sobie jako przekąskę w ciągu dnia!


Składniki:

2 sztuki pora (jasna część),
2 słodkie pomarańcze,
1 puszka kukurydzy, 
 łyżka majonezu,
2, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
 pieprz, sól - do smaku,


 Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
 Kukurydzę odcedzamy na durszlaku, przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do całkowitego
odcieknięcia.
 Pomarańcza pozbawiamy pestek, białych błonek i kroimy na mniejsze części.
 Wszystkie składniki łączymy w miseczce z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem i solą.
 Przed podaniem warto całość schłodzić przez ok. 20 minut.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. sałatka trafia w moje gusta, bardzo smaczna :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej surówki jeszcze nie jadłam! bardzo oryginalnie :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! :) i zapraszam też do siebie!

    OdpowiedzUsuń