Sałatka z kiełbasą myśliwską podana na rukoli i roszponce

Bardzo smaczna sałatka która niesamowicie syci dzięki obecności kiełbasy myśliwskiej oraz przyjemnie orzeźwia dzięki rukoli, roszponce i pomidorom.
Całość dopełnia musztardowy dressing nadając potrawie ostrości.

Dobra propozycja na imprezę jako zakąska do alkoholu.

Sałatkę podajemy na dużym półmisku, układając poszczególne składniki warstwowo.


Składniki:
- 400 g kiełbasy myśliwskiej,
- 4 pomidory,
- 4 ogórki kiszone,
- mix sałat: roszponka, rukola, ewentualnie inne ulubione,
- świeży lub suszony koperek,

Sos:
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,

Przygotowanie:
1) Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Układamy po całości na dużym półmisku.
2) Kiełbasę kroimy w talarki pokrywamy nią warstwę sałaty.
3) Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w talarki i układamy gęsto obok siebie na warstwie kiełbasy.
4) Składniki na sos mieszamy w osobnym naczyniu na jednolity dressing, bezpośrednio przed podaniem polewamy nim sałatkę i do smaku posypujemy delikatnie koperkiem.




PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:

Zimowe szaleństwa
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze: