Sos śmietanowo - serowy robi się w kilka minut.
Doskonale komponuje się z makaronem spaghetti, ale także z każdym innym który lubimy.
Jest to świetny pomysł na szybki obiad czy kolację.
U nas gości zazwyczaj w te dni kiedy wracamy zmęczeni po pracy, trochę leniwi, a w brzuchu burczy.
Składniki:
(na 2 - 3 porcje)
- 400 g makaronu spaghetti,
- 200 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach),
- 300 g gęstej śmietany 18 %,
- łyżka masła,
- 2 cebule,
- gałka muszkatołowa,
- świeżo zmielony pieprz,
- jogurt naturalny (opcjonalnie),
Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy delikatnie cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Zmniejszamy maksymalnie gaz i dodajemy śmietanę oraz starty drobno ser żółty.
Często mieszamy!
Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż ser się rozpuści i wyjdzie nam jednolity, gładki sos.
Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
(Gdy sos jest zbyt rzadki dodajemy więcej sera żółtego, gdy jest zbyt gęsty można użyć jogurtu naturalnego).
4) Odcedzony makaron przekładamy do gotowego już sosu, dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Od razu podajemy doprawiając świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis zgłoszony do AKCJI:
robie identycznie i dodaję krewetki;) normalnie smaczek nieziemski....
OdpowiedzUsuńMoje comfort food <3
OdpowiedzUsuńAle sobie smaczka narobiłam :D Ale nie! Dziś mam w planach krokiety :D :P Przepis zapisuję i zabiorę się za niego w przyszłym tygodniu!
OdpowiedzUsuńI zapomniałam się podpisać :/ To byłam ja "pyzia" z V. :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie")
OdpowiedzUsuńPyszka, właśnie zrobiłam z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńpolecam dodać jeszcze drobno pokrojone i upieczone kawałki kurczaka pyyycha
OdpowiedzUsuń