Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem.

Gdy mi tęskno do lata suszone pomidory skutecznie przywołują wspomnienie promieni słonecznych.

***

Szybka sałatka mojego autorstwa, którą miałam zamiar przyrządzić do pracy.
Jednak jak to często bywa - po skosztowaniu tak mi zasmakowała, że postanowiłam podwoić ilość składników i zrobić jej więcej.

Do sałatki należy użyć pomidorów suszonych dobrej jakości.
Jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że do sosu dodaje się kilka łyżek oliwy z pomidorów, a makaron gotuje się z dodatkiem ziół prowansalskich. 
Całość dopełnia miły posmak prażonych na teflonie ziaren słonecznika.

Musicie koniecznie wypróbować!


Składniki:
- 300 g drobnego makaronu (u mnie małe rurki),
- 200 g suszonych pomidorów (1 słoik),
- 3, 4 ogórki konserwowe średniej wielkości,
- 5 kawałków marynowanej papryki,
- 150 g ziaren słonecznika,
- sól,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 3, 4 łyżki zalewy z pomidorów, 
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku),

Przygotowanie:

1) Do zagotowanej, osolonej wody dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich i gotujemy w niej makaron al dente. Zioła delikatnie połączą się z makaronem, nadając mu przyjemny posmak.
Makaron odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku, aby ociekła z niego woda.
2) Słonecznik przekładamy na rozgrzany teflon, na małym ogniu prażymy na złoty kolor.
Często mieszamy, aby słonecznik się nie przypalił, następnie przekładamy go na talerzyk do całkowitego ostygnięcia.
 3) Ogórki konserwowe kroimy w cieniutkie talarki, paprykę konserwową w kosteczkę.
4)  Suszone pomidory pozostawiamy na sitku, aby odciekł nadmiar oliwy po czym kroimy również w kosteczkę.
5) Szykujemy sos: w miseczce łączymy musztardę, sok z cytryny, zalewę z pomidorów.
Pozostawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły.
6) Makaron, paprykę, ogórka, suszone pomidory łączymy w całość, doprawiamy czosnkiem granulowanym do smaku, mieszamy.
Posypujemy słonecznikiem i przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego.


Sałatka jest soczysta dzięki warzywom, wilgotna i mocno pomidorowa przez suszone pomidory w oleju.


PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. Fajna sałatka, w sam raz na posiłek do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  2. ta sałatka wygląda bosko!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiona duża micha pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł na obiad:) właśnie dziś zrobiłam tą sałatkę, tylko bez ogórka i papryki. Super danie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń