Pesto bazyliowe jest bardzo aromatyczne i wspaniale komponuje si臋 z wszelkiego rodzaju makaronami.
Przygotowuj膮c pesto radz臋 od razu zrobi膰 wi臋ksz膮 porcj臋 i trzyma膰 je zamkni臋te w s艂oiczku na p贸艂ce w lod贸wce.
Przekonajcie si臋 sami z jak du偶膮 ilo艣ci膮 sk艂adnik贸w mo偶na je 艂膮czy膰! :)
Przekonajcie si臋 sami z jak du偶膮 ilo艣ci膮 sk艂adnik贸w mo偶na je 艂膮czy膰! :)
Idealnie nadaje si臋 do da艅 mi臋snych, sa艂atek czy pieczywa.
Dzi艣 propozycja na szybki obiad czyli pe艂noziarniste spaghetti z bazyliowym pesto, kt贸re przygotowa艂am na bazie oliwy z oliwek od firmy biolevita.
Sk艂adniki:
na 2-3 porcje
300 g pe艂noziarnistego makaronu spaghetti
2 p臋czki bazylii
1 z膮bek czosnku
50 g parmezanu
100 g ziaren s艂onecznika
saszetka oliwy z oliwek Biolevita (30 ml)
sok z po艂owy cytryny (opcjonalnie)
pieprz, s贸l do smaku
Do misy blendera przek艂adam listki bazylii umyte pod bie偶膮c膮 wod膮, obrany czosnek, podpra偶ony na teflonie s艂onecznik oraz parmezan starty na drobnych oczkach tarki.
Ca艂o艣膰 miksuj臋 do uzyskania aksamitnej konsystencji, w po艂owie miksowania cienkim strumieniem dodaj臋 oliw臋 z oliwek, sok z cytryny oraz doprawiam do smaku sol膮 i pieprzem, ponownie mieszam.
(Osobi艣cie skr贸ci艂am czas blendowania sk艂adnik贸w poniewa偶 wol臋 jak s膮 wi臋ksze i bardziej wyczuwalne.)
Makaron gotuj臋 al dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskaz贸wkami na opakowaniu.
Odcedzony makaron przek艂adam do miseczek i podaj臋 z 2-3 艂y偶kami pesto.
kurczak! Zawsze chcia艂am spr贸bowa膰 pesto i jako艣 nie mam kiedy :(
OdpowiedzUsu艅Ale super! Wygl膮da przepysznie :)
Mniam ! Pesto g贸r膮 :) !
OdpowiedzUsu艅Ale偶 apetycznie wygl膮da, uwielbiam pesto! :)
OdpowiedzUsu艅ale pi臋knie podane!
OdpowiedzUsu艅ja jako艣 nie mog臋 si臋 przekona膰 do takiej ilo艣ci 艣wiezych zi贸艂. Dlatego do tej pory jeszcze nie robi艂am pesto. Kilka listk贸w tak, jaknp. do sa艂atki capresse. Jednak w tak skoncentowanym"sosie" nie zach臋ca mnie,chocia偶 nawet nie pr贸bowa艂am. I pewnie okaza艂oby si臋,偶e nie taki diabe艂 straszny jak go maluja ;) No nic, zapisuj臋 przepis do zrobienia. Trzeba si臋 prze艂ama膰 :)
OdpowiedzUsu艅Tak naprawd臋 po oderwaniu listk贸w od 艂odygi nie ma wcale, a偶 tak du偶o :) z podanych sk艂adnik贸w wychodzi ma艂y s艂oiczek pesto, kt贸rego dodajemy jakie艣 2-3 czubate 艂y偶ki do ma艂ej miseczki z makaronem i naprawd臋 smakuje wy艣mienicie :)
Usu艅Pysznie wygl膮da to spaghetti,z pewno艣ci膮 genialne w smaku,a偶 si臋 g艂odna robi臋 jak patrz臋 na zdj臋cia, a oleje sa艂atkowe biolevity s膮 艣wietnej jako艣ci i daj膮 wyrazisty smak,pozdrawiam.
OdpowiedzUsu艅bardzo chcia艂abym tak pi臋knie podane zje艣膰:)
OdpowiedzUsu艅Jeszcze nigdy nie pr贸bowa艂am pesto ;/ Twoje zdecydowanie zach臋ca :D
OdpowiedzUsu艅