Spaghetti aglio olio peperoncino to jedno z tych dań które oczarowało mnie swoją prostotą i smakiem.
Kilka
podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu tworzy szybkie i
proste w przygotowaniu danie, idealne dla osób zabieganych i zapracowanych.
Do spaghetti wykorzystuje się oliwę z oliwek extra virgin, ale ja czasami podmieniam ją na dobrej jakości olej np. olej z rzepaku Zielony Nurt.
Składniki:
na 3 porcje
450 g makaronu spaghetti (u Nas razowy)
1 średnia papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
sól
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
ewentualnie dobrej jakości oleju np. z rzepaku Zielony Nurt
Zaczynam od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
Czekam chwilę, aż warzywa się zeszklą.
Należy uważać, aby nie spalić czosnku ponieważ wtedy staje się gorzki.
Następnie dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki, która w większej ilości łagodzi ostry smak czosnku i papryczki chili.
Ugotowany makaron odcedzam i od razu dodaję do gorącej oliwy.
Całość dokładnie mieszam, przyprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą i natychmiast podaję.
Zaczynam od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
Czekam chwilę, aż warzywa się zeszklą.
Należy uważać, aby nie spalić czosnku ponieważ wtedy staje się gorzki.
Następnie dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki, która w większej ilości łagodzi ostry smak czosnku i papryczki chili.
Ugotowany makaron odcedzam i od razu dodaję do gorącej oliwy.
Całość dokładnie mieszam, przyprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą i natychmiast podaję.
uwielbiam makaron ! :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ! Jak pięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńMakaron w takim prostym wydaniu zawsze smakuje wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńsame pyszne składniki! Czysta, idealna klasyka <3
OdpowiedzUsuń