Surówka z ogórka kiszonego i pora

Bardzo dobra surówka, którą postanowiłam zrobić tylko dlatego, że w lodówce stał otwarty słoik z kiszonymi ogórkami.
Surówka okazała się zaskakująco smaczna i od tej pory jest naszym hitem jeżeli chodzi o dodatki do dań głównych.
Świetnie smakuje do kotletów, pieczonych mięs oraz do dań rybnych.




Składniki:

5 ogórków kiszonych
1 biała część pora
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie natka pietruszki


Pora dokładnie myję, osuszam i kroję w półtalarki, ogórki kroję w cienkie plasterki.
Majonez łączę ze śmietaną oraz przyprawami.
W salaterce mieszam wszystkie składniki i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Surówkę przed podaniem ozdabiam drobno posiekaną natką pietruszki.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Zapisuję sobie i na pewno spróbuję, o ile uda mi się dostać ogórki kiszone, bo to nie taka prosta sprawa :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki kiszone na szczęście zawsze mam domowej roboty, bo te ze sklepu pozostawiają wiele do życzenia :(

      Usuń
  2. ja jeszcze słoik ogórków mam :) muszę pomyśleć o tym dodatku do rybki :)

    OdpowiedzUsuń