Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Smaczna, kolorowa i treściwa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielonego oraz warzyw.
Podstawą w tej zapiekance jest mięso oraz ziemniaki, a warzywa możemy za każdym razem podmieniać na inne.
Oprócz wymienionych przeze mnie składników w przepisie świetnie sprawdzi się tutaj także bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior czy marchewka.



Składniki:
na 2-3 porcje

5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule 
kilka różyczek brokuła
10 pomidorków koktajlowych albo 5 pomidorów rzymskich
250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
100 g sera żółtego lub mozzarelli
ok. 100 ml śmietany 12 %
1 jajo
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
czerwona słodka papryka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
natka pietruszki



Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajo, sos sojowy, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę.
 Całość dokładnie mieszam, aby całe mięso obtoczone było w przyprawach.

Ziemniaki obrane w całości gotuję al dente, różyczki kalafiora również gotuję al dente.
Warzywa gotuję w osolonej wodzie, mają pozostać jędrne.

Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w słupki, pomidory w ćwiartki, a cebulę w talarki.

Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie tłuszczem.
 Układam warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, następnie różyczki brokuła, paprykę oraz cebulę.
Na warzywa wykładam przygotowane wcześniej mięso, na mięso resztę warzyw, ostatnia warstwa to ziemniaki pomiędzy które układam pomidorki.

Całość polewam śmietaną i posypuję grubą warstwą startego sera żółtego albo mozzarelli.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 45 minut do momentu, aż ser się ładnie przyrumieni, a mięso straci swoją surowość.
Podczas zapiekania pomidory puszczą sok, który wraz ze śmietaną utworzy sos. 

Danie przed podaniem przyozdabiam kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. ja bym mięso ominęła, a dla Męża z mięsem zrobiła. Pysznościowa się wydaje, chętnie podkradnę przepis na użytek własny :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo ;) mięso można jak najbardziej pominąć, takie zapiekane warzywa są równie smaczne ;)

      Usuń
  2. OMG jakie zdjęcia ! Przepysznie się prezentuje :)
    Kocham zapiekanki!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia super! Uwielbiam takie zapiekanki :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń