Szybka pomidorówka z ryżem

Zupa pomidorowa pojawia się u Nas przynajmniej kilka razy w miesiącu.
Jest to zdecydowanie jedna z Naszych ulubionych zup i pomimo tego, że jest banalna w przygotowaniu, bardzo często urozmaicamy jej smak podając ją na zmianę w postaci kremu, z dodatkiem papryczki chili, bazylii, serka mascarpone, z grzankami, makaronem czy ryżem.

Dziś przepis na szybką pomidorówkę ugotowaną na bulionie warzywnym, idealną wtedy kiedy musimy przygotować obiad np. na dwa dni.


Składniki:

3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
koperek
ok. 2, 5 litra wody
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 2 x 150 g)
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki śmietany kremówki 30 %
2 woreczki ugotowanego ryżu


Marchew, pietruszkę oraz seler obieram, myję i kroję w słupki.
Pokrojone warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania.
Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodaję przyprawy: liście laurowe, kulki ziela angielskiego, sól oraz pieprz.
Całość gotuję pod przykryciem ok. 15 minut, następnie dodaję koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzam go w zupie i ponownie gotuję na małym ogniu ok. 10 minut.
Na sam koniec dodaję słodką śmietankę.

Zupę podaję gorącą z ugotowanym ryżem, posypaną koperkiem.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. Ślicznie podana zupka, od razu mi się takiej pomidorówki zachciało :))

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa najprostsza i najszybsza w przyszykowaniu - ja nie wprowadzam zmian, bo dzieciaki pewnie by nie zjadły ;)

    OdpowiedzUsuń