Krem z zielonych oliwek.

Prawdziwy przysmak dla wielbicieli oliwek.
Szybka w przygotowaniu zupka, podana z serem typu feta oraz grzankami zrobiła na mnie ogromne wrażenie, z racji tego, że jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju oliwek.
Jeżeli przepadacie za nimi tak samo jak ja, szczerze polecam wypróbować przepis.

Krem z zielonych oliwek jest bardzo sycący dlatego podaję go zawsze w małych miseczkach wraz z dodatkami.



Składniki:
na 2 porcje

słoiczek zielonych oliwek ok. 250 g
500 ml bulionu drobiowego (z kostki albo z rosołu) 
3 łyżki serka mascarpone lub śmietany kremówki 30 %
2 kromki ulubionego pieczywa
świeżo mielony pieprz


Bulion zagotowuję w garnku i dodaję do niego dokładnie odsączone oliwki, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Zawartość garnka pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie miksuję blenderem na aksamitny krem.
Do zupy dodaję serek mascarpone oraz świeżo mielony pieprz, mieszam dokładnie całość jeszcze chwilę gotując.

Na patelnię teflonową przekładam pieczywo pokrojone w kostkę o grubości 1 cm, często mieszając smażę grzanki, aż do uzyskania koloru złocistego.

Zupkę podaję gorącą w kokilkach, z kostkami sera typu feta oraz z grzankami.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tą zupką, chętnie ją spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Chętnie coś takiego przygotuję :P Nigdy nie jadła, a wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesująca propozycja,fajny przepis,bardzo zaciekawił mnie smak tego kremu.

    OdpowiedzUsuń